3 eenvoudige tips om fijn samen te wandelen

Onlangs in een puppyles kwam het aanleren van ontspannen wandelen ter sprake. Een heel begrijpelijke vraag, je bent immers meerdere keren per dag met je hond op pad en niets is zo vervelend als een schouders die half uit de kom getrokken wordt door jouw blije ei wat van hot naar her springt.

Is de oplossing dan strak volgen? Nee!

Je wilt immers dat de wandeling voor jullie beide een fijn iets is en een strak volgende hond kan niet snuffelen, ontdekken of rustig op onderzoek.
In mijn lessen oefen ik vrijwel altijd een stukje lijnvoering. Wat kan je doen om een zogenaamde Smiling Leash te houden, een ontspannen boogje? Allereerst helpt de juiste lengte van de lijn. Veel puppylijntjes zijn zo’n 120 centimeter en dit is in de praktijk veel te kort. Ik werk zelf met minimaal 3 meter lijn zodat je pup relatief vrij kan scharrelen zonder spanning omdat het einde van de lijn bereikt is.

Let daarnaast op dat je je passen klein en kalm houdt. Een trekkende hond nodigt vaak (onbewust) uit tot snel meelopen of grote passen zetten om het bij te houden. Door tegengeluid te geven in de vorm van slenteren en een kalme houding, haal je van jouw kant de spanning van de lijn en nodig je je hond uit tot een rustig tempo.

Tot slot helpt het jouw pup enorm als je hem op z’n gemak laat onderzoeken en snuffelen. Sta stil als hij stil staat en laat hen rustig kijken wat hij wil bekijken. Door kalm informatie te verzamelen, is de wereld steeds beter te begrijpen voor jouw pup!

Zijn deze drie dingen al standaard onderdeel van jouw wandeling? Het juiste materiaal, een kalm tempo en voldoende tijd voor onderzoek en snuffelen.

Hi, mijn naam is Marieke

Met deze artikelen deel ik graag mijn visie op het welzijnsgericht opvoeden en begeleiden van alle opgroeiende honden. Meer weten over mij en mijn filosofie rondom honden? Bekijk dan eens deze pagina! 

meer blogs
adorable purebred puppy sitting on sofa in modern apartment

“Moet je dan niet gewoon wat strenger zijn voor jouw hond met verlatingsangst?”

Strenger zijn voor je hond, is dat dan de oplossing voor verlatingsangst?

Nee.. ik kan je zonder enige twijfel vertellen dat je met streng zijn niets gaat veranderen aan dit ingewikkelde probleem. Je hebt namelijk te maken met een hond die een intens gevoel van angst ervaart! Hij is niet ondeugend, eigenwijs en hij doet het ook zeker niet om jou dwars te zitten of om jouw gezelschap af te dwingen.. Hij is bang!