Je hond kwijt raken door een vermissing.. het lijkt me een grote nachtmerrie. In de decembermaand draaien vele zoekteams helaas overuren omdat er dan bovengemiddeld veel honden hun baasje kwijtraken. De oorzaak is heel vaak schrikken van het vuurwerk. Ondanks het vuurwerkverbod zie je nog steeds te veel verhalen van vermiste honden en helaas kennen sommigen van deze verhalen een zeer droevig einde.
Ongeacht of jouw hond bang is voor de knallen, is het aan te raden om wat voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo houd je hopelijk jouw hond veilig en gaan jullie beide een mooi 2022 tegemoet! Dit zijn mijn adviezen, ik ben benieuwd of je dit al doet en of je wellicht fijne tips hebt voor andere hondenbegeleiders.
– Lijn je hond aan
Het klinkt als een inkoppertje, maar toch noem ik hem. Een loslopende hond die schrikt is sneller weg dan je voor mogelijk houdt. Houdt je hond daarom aangelijnd in deze periode! Goed materiaal zorgt ervoor dat je je hond bij je kunt halen als het nodig is. Van een weekje niet loslopen wordt je hond niet slechter, van een vermissing wel.
– Gebruik een goed passend Y-tuig
Voortbordurend op het vorige punt, gebruik een goed passend tuigje waar je hond niet uit kan schieten. Tuigjes met een borstband of waar de hond in kan stappen zijn niet veilig, in een schrikreactie gooit de hond zich met al z’n gewicht naar achter en schiet hij helaas gemakkelijk uit het tuig. Met een goed passend Y-tuig is die kans kleiner. Is jouw hond angstig of onzeker, overweeg dan om een anti-ontsnappingstuig met dubbele buikband te gebruiken.
– Kies slimme wandelmomenten en -tijden
Vaak heb je na enkele dagen een beetje in de gaten op welke plekken en tijden er vuurwerk wordt afgeschoten. Het spreekt voor zich, maar probeer deze te vermijden. Hier in de omgeving zijn het bos en strand behoorlijk vuurwerk-arm, dus zoek zo’n plek in jouw omgeving voor de wandelmomenten.
– Wees pro-actief
Zie je toch op jouw route een groepje met vuurwerk bij zich? Kijk allereerst of je er met een ruime boog omheen kan? Lukt dit niet, trek dan je mond open en vraag of ze even willen stoppen met knallen tot je voorbij bent.
– Houdt tussendeuren gesloten Veel honden raken vermist als ze schrikken in huis. Dit gebeurd bijvoorbeeld als jij je pakje gaat aanpakken van de postbode en er opeens een vuurwerkbom afgaat! Wees daarom extra scherp op het sluiten van tussendeuren voordat er een deur naar buiten open gaat.
– Voorzie jouw hond van een (geluidsarme) penning met je telefoonnummer
Okay, worst case scenario maar stel dat je hond toch ontsnapt.. Zorg dat hij te identificeren is door middel van een penning. Stel, iemand weet jouw hond te vangen, dan kunnen ze direct een belletje geven in plaats van eerst te wachten op iemand met een chiplezer.
– Zorg dat de chip goed geregistreerd staat Elke hond in Nederland is als het goed is voorzien van een identificatiechip. Hier moet je als eigenaar wel jouw gegevens aam koppelen via één van de erkende databanken. Loop eens na of jouw hond goed geregistreerd staat. Staat je meest recente telefoonnummer erin en heb je na een verhuizing je adres gewijzigd?
– Steun je hond
Over dit thema zou ik een artikel op zich kunnen schrijven, maar voor nu houd ik het bij een korte afronding.
Steun. Jouw. Hond. Angst is een emotie, deze kun je niet belonen! Geef jouw bange, geschrokken of onzekere hond daarom de steun die hij nodig heeft om deze laatste week van het jaar door te komen.