Op menig checklist in puppyboeken staat het.. Schaf een bench aan vóór je pup bij je in huis is. Hierna volgt dikwijls een opsomming van punten die vertellen waarom het opvoeden van een pup zonder bench onmogelijk zou zijn. Maar wist je dat het absoluut niet nodig is om met een bench te werken gedurende de puppytijd? In dit artikel leg ik je uit waarom ik geen voorstander ben. Aan de hand van drie veel gehoorde uitspraken waarin de bench wordt geadviseerd leg ik uit waarom dit niet past bij een welzijnsgerichte visie. Met enkele tips en adviezen help ik je op weg naar een bench-vrije toekomst.
Mijn pup heeft de bench nodig om tot rust te komen en te slapen
Een gemiddelde hond heeft tussen de 12 en 14 uur slaap bij nodig. Heb je te maken met een puppy, dan mag je deze hoeveelheid ophogen naar zeker 18 tot wel 20 uur! Het overgrote deel van de dag dus. Veel puppybaasjes vinden het lastig om ervoor te zorgen dat hun pup die benodigde uren slaap haalt. Ons toch vaak drukke leven is vaak niet ingericht op zoveel rust en kalmte in en om het huis.
Anders dan wij mensen, heeft de hond een polyfasisch slaappatroon. Dit betekend dat het zogenaamde “blokjes-slapers” zijn. Anders dan wij mensen gaan ze niet voor zo’n 8u per nacht naar bed. In plaats daarvan slapen ze voor zo’n 2-3 uur om vervolgens even wakker te worden. In die wakkere periode gaan ze even verliggen, lopen ze rond en rekken ze zich uit of nemen ze een slok water. Hierna slapen ze verder voor het volgende blokje. In de nacht zijn de blokken vaak langer dan overdag, dan doen veel honden vaker een oppervlakkig hazenslaapje.
In een bench is die natuurlijke mogelijkheid tot slapen, wakker worden, iets doen en weer verder slapen een heel stuk beperkter. De ruimte laat bijvoorbeeld vaak niet toe dat de hond een ander, koeler plekje kan kiezen. Daarnaast werkt een bench ook al snel belemmerend in het uitgestrekt liggen. Om in hun REM-slaap te komen, moet een hond zich over zijn gehele lengte kunnen uitstrekken.
Overdag wordt de bench regelmatig ingezet om een drukke pup tot rust te manen. Door hiervoor een bench te gebruiken, sla je in mijn beleving stappen over. Ja, ik zal beslist niet ontkennen dat een afgescheiden ruimte voor sommige pups helpend kan zijn om meer rust in hun bolletje te krijgen. Het is echter belangrijk om éérst helder te hebben waarom jouw pup precies zo druk is. Naast rust in een afgesloten ruimte, kan een overprikkelde pup namelijk ook heel veel baat hebben bij bijvoorbeeld jouw nabijheid, iets te kauwen of minder prikkels in zijn leefomgeving. Daarnaast is tot rust komen ook een vaardigheid die een pup moet leren. Hierin moet je jouw pup opvoeden en begeleiden en niet als kant-en-klare oplossing terugvallen op een bench.
Ik wil voorkomen dat mijn pup iets sloopt
Puppy’s en slopen zijn twee woorden die met enige regelmaat in één zin gebruik worden. Ik snap heel goed dat het frustrerend kan zijn. Je komt de ruimte binnen en jouw pup zet net zijn vlijmscherpe tandjes in jouw prachtige, nieuwe schoenen! Sloopgedrag van honden gaat soms per ongeluk, maar soms ook met opzet. Niet om je te plagen, maar omdat ze nu eenmaal uiting geven aan natuurlijk gedrag.
Honden en zeker pups verkennen de wereld voor een deel door gebruik te maken van hun bek. Bij het ontbreken van handen, is de bek een handig, gevoelig en zeer functioneel hulpmiddel om van alles te onderzoeken. Net als baby’s en jonge kinderen, neemt een pup veel dingen in zijn bek om te ontdekken of het eetbaar is, waar het naar smaakt en wat de structuur en vorm is. Soms komen ze er op die manier achter dat precies jouw dure schoenen heel plezierig zijn om op te kauwen. De druk geeft bijvoorbeeld verlichting op gevoelig tandvlees waar ze last van hebben door het wisselen.
Iets in de bek nemen kan voor een pup ook kalmerend werken. Het is dan een handige manier om om te gaan met positieve of negatieve emoties zoals opwinding, blijdschap, onzekerheid of angst. In deze emotie kan voorkomen dat het voorwerp de ontmoeting met de tanden niet overleefd.
Slopen of het in de bek willen hebben van iets kun je goed begeleiden. Allereerst zorg je er voor de komst van jouw pup voor dat het huis puppyproof is. Waar moet je aan denken bij een puppyproof huis?
- Kabels van apparatuur en verlichting zijn weggewerkt
- Stopcontacten zijn veilig en afgedekt
- Plekken waar de pup beslist niet mag komen, zijn afgeschermd met een hekje
- Speelgoed van bijvoorbeeld de kinderen staat buiten puppybereik
- Waardevolle spullen of spullen die beslist niet kapot mogen zijn opgeruimd
- Giftige of gevaarlijke zaken staan buiten puppybereik, denk bijvoorbeeld aan bepaalde planten of etenswaren
Twijfel je of het huis voldoende puppyproof is? Bekijk je kamer eens op ooghoogte van een pup en zie of iets je opvalt! Daarnaast kan je dit gedrag voor een heel groot deel tackelen door voldoende, veilige alternatieven aan te bieden. Zorg bijvoorbeeld dat er ruim voldoende kauw- en speelmateriaal is waar jouw pup zich mee kan vermaken. Kauwen is een natuurlijke behoefte van honden. Zeker in de puppytijd waarin tandjes wisselen en leren omgaan met prikkels prominent aanwezig is, is het belangrijk om voldoende kauwmateriaal aan te bieden. Daarbij is opvoeden zonder bench ook vooral ogen in je achterhoofd hebben, signaleer gedrag van jouw pup voor hij daadwerkelijk iets kapot kan maken.
Gebeurd het sloopgedrag van jouw pup als gevolg van een factor van buitenaf? Bijvoorbeeld omdat hij alleen was voor een periode langer dan hij aan kon? Of omdat hij schrok van een hard geluid of een andere indrukwekkende situatie? Zoom hier dan op in en pak (indien mogelijk) de oorzaak aan of bied jouw pup steun. Je pup afzonderen in een bench is dan in ieder geval geen oplossing.
Door de bench te gebruiken is mijn pup sneller zindelijk
Zindelijkheid is een natuurlijk proces, een proces wat elke pup doorloopt in zijn eigen tempo. Los van goede begeleiding, is er niet zo gek veel wat je kunt doen om een pup sneller zindelijk te maken. Het heeft namelijk alles te maken met de lichamelijke ontwikkeling van de pup en het sterker worden van de spieren die de pup in staat stellen zijn behoefte op te houden. Uiteraard helpt het ook enorm als je jouw pup veelvuldig te kans geeft op zich op de juiste plek te ontlasten.
De voornaamste reden waarom een bench wordt geadviseerd tijdens zindelijkheidstraining, is omdat een pup van nature liever niet zijn eigen nestje bevuild. Dit is al van zeer jonge leeftijd goed te zien. Pups van hooguit 14 dagen oud, kruipen na het wakker worden een heel klein stukje uit het nest om daar vervolgens hun behoefte te doen. Dit natuurlijke instinct blijft een heel hondenleven lang intact. Het is naar mijn idee niet te bedoeling om dit instinct uit te baten door een bench in te zetten als “dwangmiddel” voor de pup om zijn behoefte op te houden.
Kies je voor het opvoeden van jouw pup zonder hierbij een bench te gebruiken, dan is het extra belangrijk om te zindelijkheid volgens een schema van duidelijkheid en voorspelbaarheid aan te pakken. Als schema hanteer ik de volgende momenten om met jouw pup naar buiten te gaan:
- Direct nadat jouw pup wakker wordt van een slaapje
- Direct nadat jouw pup (met jou of zelfstandig) gespeeld heeft
- Ongeveer 15 tot 30 minuten na de maaltijd
- En anders ongeveer elke 1,5 tot 2 uur
Uiteraard is dit schema nooit één op één te kopiëren naar elke pup. Observeer daarom goed het gedrag van jouw pup om te bepalen of hij wellicht eerder naar buiten moet of het nog eventjes op kan houden. Naarmate je de pup steeds beter leert lezen, herken je ook de subtiele signaaltjes en gedragingen waarmee hij aangeeft dat hij zijn behoefte moet doen.
Samengevat..
Een bench is vooral in het leven geroepen om het gemak van de mens te dienen. Het is geen pasklare oplossing voor elke opgroeiende pup. Sterker nog, bij onjuist gebruik gaat het zelfs ernstig voorbij aan de natuurlijke behoeften en gedragingen van een jonge hond. Opvoeden is meer dan het deurtje van de bench sluiten en hopen dat je pup zich redt.
In het kort zijn dit de lessen die je geleerd hebt in dit artikel:
- Heeft jouw pup rust of meer slaap nodig, zoek dan goed uit wat hij nodig heeft. Dit is lang niet altijd afzondering, maar soms juist nabijheid of een aanpassing van omgeving en ritme.
- Het slopen van jouw spullen kan je tegengaan door te voorzien in de kauwbehoefte en natuurlijke nieuwsgierigheid van een pup.
- Zindelijk worden is een natuurlijk proces, je kunt je pup hierin helpen met een vast schema en goed observeren hoe hij zich gedraagt.
Heb je vragen over het opvoeden van jouw pup zonder bench? Neem dan contact met me op. Heb je het idee dat deze werkwijze echt helemaal bij jou past? Overweeg dan om mijn PuppyPower lespakket te volgen en dan gaan we samen in de praktijk aan de slag!
Liever vanuit het comfort van jouw eigen huis alles leren over puppy’s? Dan is de online Stressless Dogs puppycursus echt iets voor jou. Samen met 3 andere puppy-experts heb ik een zeer volledige puppycursus ontwikkeld die jou beslist zal helpen bij het opvoeden van jouw pup van jonge leeftijd tot pre-puberteit.