adorable purebred puppy sitting on sofa in modern apartment

“Moet je dan niet gewoon wat strenger zijn voor jouw hond met verlatingsangst?”

Gisteren was ik in gesprek met iemand die via mij voor het eerst meer hoorde over honden met verlatingsangst. Ik vertelde over mijn eigen duo en dat het soms best een puzzel is als je eens een paar uurtjes weg wilt plannen, want er moet altijd eerst oppas gevonden worden. Eerlijk, dit haalt soms best een stuk spontaniteit uit je leven..
Gelukkig heb ik inmiddels door mijn opleiding de kennis in huis om met mijn honden te trainen, maar het is wel iets van de lange adem.. en toen kreeg ik de vraag: “moet je niet gewoon wat strenger zijn voor je honden?”

Strenger zijn voor je hond, is dat dan de oplossing voor verlatingsangst?


Nee.. ik kan je zonder enige twijfel vertellen dat je met strenger zijn niets gaat veranderen aan dit ingewikkelde probleem. Je hebt namelijk te maken met een hond die een intens gevoel van angst ervaart! Hij is niet ondeugend, eigenwijs en hij doet het ook zeker niet om jou dwars te zitten of om jouw gezelschap af te dwingen.. Hij is bang!

Ik vergelijk het altijd maar met mijn angst voor spinnen.. Als je mij heel streng opdraagt om een spin op te pakken of me verteld dat ik me aanstel als ik zo’n achtpotig monster in mijn huis zie.. word mijn angst dan minder? Leer ik dat spinnen in feite niemand kwaad doen en zelfs nuttig zijn? Voel ik steun en begrip omdat ik iets nu eenmaal heel spannend vind? In alle gevallen is het antwoord “nee” en de meeste mensen snappen dit ook.
Besef je dat dit ook zo is voor jouw hond die paniek voelt als hij alleen thuis is. De enige manier om hier op positieve wijze verandering in aan te brengen, is door middel van steun, support en succeservaringen. Met kleine, angstvrije stapjes mag jouw hond ervaren dat het oké is om even alleen te zijn!

Wil je hier meer over weten? Of ben je op zoek naar praktische begeleiding om jouw hond het vertrouwen (terug) te geven als hij alleen thuis is? Neem gerust een kijkje bij mijn individuele beleidstrajecten. Je mag me altijd een mail sturen voor het inplannen van een vrijblijvende kennismaking!

Hi, mijn naam is Marieke

Met deze artikelen deel ik graag mijn visie op het welzijnsgericht opvoeden en begeleiden van alle opgroeiende honden. Meer weten over mij en mijn filosofie rondom honden? Bekijk dan eens deze pagina! 

meer blogs
adorable purebred puppy sitting on sofa in modern apartment

“Moet je dan niet gewoon wat strenger zijn voor jouw hond met verlatingsangst?”

Strenger zijn voor je hond, is dat dan de oplossing voor verlatingsangst?

Nee.. ik kan je zonder enige twijfel vertellen dat je met streng zijn niets gaat veranderen aan dit ingewikkelde probleem. Je hebt namelijk te maken met een hond die een intens gevoel van angst ervaart! Hij is niet ondeugend, eigenwijs en hij doet het ook zeker niet om jou dwars te zitten of om jouw gezelschap af te dwingen.. Hij is bang!