Vanmiddag had ik puppyles met Molly van 12 weken en haar begeleiders. Een van de basislessen die ik graag geef is het kiezen van de juiste lijn en een stuk lijnvoering. Een hond die fijn met je mee wandelt en bij voorkeur niet trekt, het staat hoog op het wensenlijstje van praktisch elke hondeneigenaar. Maar wandelen aan een lijn is niet perse natuurlijk gedrag voor een hond, laat staan voor een spring-in-het-veld puppy! Om hier stappen in te zetten, moet je eerst zorgen voor een goede basis, namelijk het juiste materiaal.

De basisuitrusting die je nodig hebt zijn een Y-tuig en een lijn van de juiste lengte. In mijn lessen werk ik bij voorkeur met een lijn van 3 meter. Een korter lijn, bijvoorbeeld het puppylijntje van 1,2 mt is in mijn ervaring veel te kort voor een pup om prettig met je mee te kunnen lopen. Daarnaast is het belangrijk dat een hond altijd wat ruimte heeft om te snuffelen, maar ook om zelf wat keuze te hebben. Bij een te korte lijn, krijgen ze regelmatig (onbedoeld!) een rukje in de lijn omdat hun begeleider een stap zet. Ook geeft een te korte lijn ze niet te ruimte om een stap van je af te zetten om dat éne interessante graspolletje te ruiken.

Een lijn kan niet heel snel te lang zijn, maar een hele lange lijn is soms wel verdraaid onhandig. Zeker als je nog niet zo ervaren bent in lijnvoering of als je bijvoorbeeld met twee honden loopt. Ik ken hondencollega’s die met (zo lijkt het tenminste) gemak hun tweetal uitlaten aan beide een lijn van 10 meter, maar ik doe het ze niet na…
In mijn dagelijkse praktijk werk ik het liefst met een lijn van 3 of 5 meter. Voldoende ruimte voor de hond om een stukje van mij af op verkenning te gaan, maar niet zo lang dat ik geen invloed meer heb in een situatie waarin ik snel wil handelen of struikel over de ellelange centimeters lijn op de grond. Puppybegeleiders laat ik in het begin bij voorkeur werken met 3 meter tot ze de lijnvoering helemaal top in de vingers hebben.

De ideale lengte van de lijn hangt natuurlijk ook altijd af van de situatie waarin je de lijn gebruikt. Ga je bijvoorbeeld speuren met jouw hond, dan is lengte erg fijn en vaak ook echt nodig. Dan is 10 meter de gangbare lengte. In de drukke binnenstad kan het soms juist fijn zijn om iets minder lijn bij je te hebben. Ik kies in zo’n situatie niet voor een korte lijn, maar neem de lijn wel korter in mijn handen zodat de hond iets minder bewegingsruimte heeft en we samen veilig door de drukte kunnen komen. Een goede gedachten om aan te houden, is dat je je hond zoveel lijn geeft als dat veilig en verantwoord is. Een lange lijn betekend dus niet dat jouw hond altijd aan het uiterste puntje loopt.

Welke lengte heeft de lijn waarmee jij dagelijks wandelt? Of heb je ’n hele collectie en wissel je regelmatig af? 

Hi, mijn naam is Marieke

Met deze artikelen deel ik graag mijn visie op het welzijnsgericht opvoeden en begeleiden van alle opgroeiende honden. Meer weten over mij en mijn filosofie rondom honden? Bekijk dan eens deze pagina! 

meer blogs
adorable purebred puppy sitting on sofa in modern apartment

“Moet je dan niet gewoon wat strenger zijn voor jouw hond met verlatingsangst?”

Strenger zijn voor je hond, is dat dan de oplossing voor verlatingsangst?

Nee.. ik kan je zonder enige twijfel vertellen dat je met streng zijn niets gaat veranderen aan dit ingewikkelde probleem. Je hebt namelijk te maken met een hond die een intens gevoel van angst ervaart! Hij is niet ondeugend, eigenwijs en hij doet het ook zeker niet om jou dwars te zitten of om jouw gezelschap af te dwingen.. Hij is bang!